Menu

Over ons

Totstandkoming

De Stichting Herdenkingsmonument Militairen werd in het jaar 2000 in het leven geroepen met als doel een monument te realiseren als herinnering aan de oorlogsgebeurtenissen in de jaren 1940- 1945 en de honderden militairen van vele nationaliteiten die daarbij in het gebied tussen Noordervaart, Neers kanaal, de Maas en het kanaal Wessem-Nederweert zijn omgekomen. Aangezien álle militaire slachtoffers hier herdacht worden (geallieerden én Duitse en Oostenrijkse slachtoffers), is het dus met recht een Monument van Verdraagzaamheid.

Het Monument van Verdraagzaamheid herinnert aan de strijd die in en boven het Leudalgebied e.o. geleverd werd, waarbij honderden jonge mensen in dienst van hun vaderland en ver van huis, het leven verloren. Het is een blijvende herinnering aan de verschrikking van de oorlogsjaren 1940-1945 en geplaatst in het hart van het Leudalgebied waar het op 8 maart 2001 onthuld werd in aanwezigheid van vele hoogwaardigheidsbekleders en vele veteranen.

Na de onthulling van dit Monument van Verdraagzaamheid is de Stichting Herdenkingsmonument Militairen opgeheven. Het Comité Herdenkingsmonument Militairen werd opgericht met als doel het Monument van Verdraagzaamheid in het Leudalgebied in stand te houden en jaarlijks een herdenkingsplechtigheid te organiseren, in samenwerking met de Leudalgemeenten.

De Stichting Herdenkingsmonument Militairen houdt zich, naast bovengenoemde doelstellingen, tevens bezig met historisch onderzoek met als doel de lijst van gesneuvelde militairen te completeren.

In 2010 gaf het Comité het boek “Verdraagtj Uch, van vuistslag tot uitgestoken hand uit”. Dit rijk geïllustreerde boek over de Tweede Wereldoorlog en over jonge veteranen uit de regio werd gratis aangeboden aan basis- en middelbare scholen in de regio. Ook onder de inwoners was er veel interesse en het boek was dan ook binnen korte tijd uitverkocht. In 2013 volgde een tweede druk

In 2014 publiceerde het Comité de fietsroute “Crashsites Leudal” , een gratis gids met fietsroutes langs plekken waar in het Leudal vliegtuigen zijn neergekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog (waarbij slachtoffers gevallen zijn). Al deze plekken werden voorzien van een informatiebord. In 2014 is het Comité overgegaan in een Stichting, wederom met de naam Stichting Herdenkingsmonument Militairen.

Aangezien de huidige gemeente Leudal bestaat uit de kernen: Baexem, Buggenum, Ell, Grathem, Haelen, Haler, Heibloem, Heythuysen, Horn, Hunsel , Ittervoort, Kelpen-Oler, Neer, Neeritter, Nunhem en Roggel, heeft de Stichting besloten in de database van deze website, alle namen op te nemen van de militairen die gesneuveld zijn in de huidige gemeente Leudal evenals het voormalige gebied Leudal (zie alinea 1). Het aantal gesneuvelden is derhalve gestegen tot ruim boven de 700.

BESTUURSLEDEN

BESTUURSLEDEN

Stichting Herdenkingsmonument Militairen bestaat uit de navolgende personen:

Mevr. Ria Schmieder MBE
Voorzitter tevens secretaris
Heythuysen

Dhr. Har Brouns
Penningmeester
Horn

Dhr. Hugo Levels
Neer

Dhr. Ron Peters
Heythuysen

Dhr. Roel Rijks
Heythuysen

Dhr. Huub Stollman
Horn

In memoriam
Dhr. John Wagemans † 2019
Dhr. Adrie Mast † 2017

Wilt u onze activiteiten ondersteunen doormiddel van een donatie. Dan vindt u onze bankgegevens hieronder;

Stichting Herdenkingsmonument Militairen
IBAN NL69 RABO 0123 4505 19
BIC RABONL2u

Social Media

Volg ons ook op facebook en/of instagram.