Menu

HET MONUMENT VAN VERDRAAGZAAMHEID

Dit Monument is op 8 maart 2001 onthuld als herinnering aan de oorlogsjaren 1940-1945 en aan de meer dan 800 militairen van 11 nationaliteiten die in het Leudal gebied hun leven hebben verloren. Het Monument van Verdraagzaamheid is een regionaal monument. Het is een blijvende herinnering aan de militairen die gesneuveld zijn in het volledige gebied behorende bij de huidige gemeente Leudal, het grondgebied van de gemeente Nederweert gelegen oostelijk van kanaal Wessem-Nederweert en de Noordervaart,het grondgebied van de gemeenten Maasgouw en Roermond gelegen westelijk van de Maas.

In het hart van het monument is een Cd-rom geplaatst waarop die informatie is vastgelegd. Op onze website zijn deze omgekomen militairen te bekijken in een database.

Het in brons gegoten beeld is gemaakt door beeldhouwster Thea Houben uit Roggel. Het bestaat uit een halve boog op een gelijkzijdige driehoek die het Goddelijke symboliseert. De meeuwen staan voor de vrijheid. Het zwaard met de lauwerkrans en de ineengeslagen handen duiden op de strijd die gestreden is en de verbroedering over de dood heen. Het ontwerp van deze applicatie alsook de symboliek van de meeuwen is naar het idee van John Wagemans. De voet van het monument is dicht gelegd met maaskeien, één voor elke gesneuvelde militair. De rode stralen in het plaveisel symboliseren de nationaliteiten van de gesneuvelden.

Social Media

Volg ons ook op facebook en/of instagram.